Deratizarea are un rol foarte important, intrucat rozatoarele constituie un mare pericol de transmitere a unor boli si pierderi economice...

Deratizarea reprezinta actiunea de combatere a rozatoarelor daunatoare (soareci, sobolani) si mentinerii acestoara la un nivel numeric redus, printr-un complex de masuri aplicate permanent. In acest scop se utilizeaza momeli toxice pe suport de cereale/alimente sau cerate (rezistente la umezeala si la frig).

Cateva cuvinte pentru a intelege de sunt periculoase rozatoarele (soarecii si sobolanii) pentru om:
Rozatoarele - Ordinul RODENTIA - In tara noastra exista 3 specii de rozatoare sinantrope deintre care doua (soarecele si sobolanul de casa) sunt foarte commune, iar a treia (sobolanul negru) este rara si patrunde accidental in locuinte.

Deratizarea are un rol foarte important, intrucat rozatoarele constituie un mare pericol de transmitere a unor boli si pierderi economice. De aceea, deratizarea se efectueaza in mod continuu si ritmic ( in general o data la 3 luni), in scopul impiedicarii refacerii rapide a populatiei de daunatori. Fiind bine cunoscut rolul rozatoarelor in transmiterea unui numar mare de boli bacteriene, virotice si parazitare, atat la om cat si la animale, deratizarea previne si combate transmisia acestor boli de catre rozatore, prin muscatura sau contact. Printre cele mai cunoscute boli raspandite de soarecii si sobolani, se afla trichineloza, leptospiroza, bruceloza, febra aftoasa, gastroenterita virotica, antraxul, turbarea, toxiinfectiile alimentare etc.

Caracteristicile biologice ale rozatoarelor:
 1. Prolificitatea rozatoarelor ( sunt cele mai prolific mamifere):
  • Maturitate sexual timpurie : 1,5-3-luni
  • Perioada de gestatie scurta: 21 zile
  • Gestatii frecvente (2-8/an)
  • Numar mare de pui la nastere (4-12)
 2. Capacitatea de adaptare a rozatoarelor explica raspandirea si rezistenta acestora
 3. Regimul de hrana al rozatoarelor- consum exagerat de hrana in comparative cu mamiferle mai mari
 4. Structura dentitiei- cresterea ei continua (incisivii) oblige la "roaderea continua" asfel s-ar produce malformatii dentare

ddd iasi ddd bucuresti