Dezinsectia este actiunea de combatere a artropodelor daunatoare pentru sanatatea oamenilor si animalelor.

Dezinsectia este actiunea de combatere a artropodelor daunatoare pentru sanatatea oamenilor si animalelor. Insectele, acarieni, vehiculeaza si transmit (direct sau indirect) boli infecto-contagioase si parazitare, fiind necesare masuri de prevenire si combatere. Astfel, dezinsectia este de foua feluri:

 • profilactica (preventiva), cu scopul impiedicarii inmultirii si raspandirii daunatorilor. Are un cararcter permanent, acest tip de dezinsectie facandu-se o data la 3 luni.
 • terapeutica (de combatere), cu scopul de a distruge si a indeparta insectele. Se realizeaza in mod repetat asupra focarului, la intervale de 10-14 zile, fiind urmata de dezinsectia profilactica.

Omul nu traieste izolat; el este o component a ecosistemelor, fiind inconjurat de plante si animale extreme de diversificate. Cu o subiectivitate relative vis a vis de interesele sale, omul clasifica animalele ce-l inconjoara in daunatoare, folositoare si indiferente. Incadrarea in grupa daunatoarelor se face in general din 4 motivediferite, speciile putand fi:
 • Provocatoare a unor vatamari corporale (muscaturi intepaturi)
 • Generatoare de disconfort
 • Transmitatoare sau vectoare de maladii infectioase
 • Daunatoare in sectorul agricol

Iata cateva specii de artropode vectore, clasa insecta si caracteristicile lor:

 1. Ordinul ACARINA - capusele sau acarienii.Dimensiuni (0,3- 0.5 mm).Imortanta epidemiologica: sunt paraziti permanenti sau periodici
  • Familia SARCOPTIDAE:dimensiuni mici, femela traieste in canale sapate in epiderma, unde depunde oua (20-30) ; din oua , dupa 7 zile ies larvele care traiesc la suprafata pielii.
 2. Clasa INSECTA - Ordinul Diptera
  • Tantarii: sunt insect cu stadiile premergatoare aparitiei adultilor, acvatice, au larve cu cap distinct. Pranzul sanguine este absolute necesar pentru dezvoltarea oualelor
  • Muste sinantrope. In tara noastra se cunosc aproximativ 100 de specii. Durata ciclului evolutiv de la ou la adult este functie de temperature si specie
 3. Fam. PHILLODROMIIDAE - Gandacul galbui roscat. Dimensiuni 11-13 mm, prezinta 4-5 generatii pe an functie de temperature si umiditate. Circula pe podele sip e pereti, sunt nocturni, la o infestare masiva apar si ziua. Numarul de oua din ooteca este de 20-40, poarta ooteca 5 saptamani, dupa depuere ei ies larvele tinere.
 4. Fam. BLATTIDAE- gandacul negru. Numarul urmasilor unei singure female poate atinge cifra de 20.000 exemplare.

Exista o diferenta de comportament intre aceste 2 specii: gandacul galben-roscat migreaza pe vertical . canalele cu instalatii tehnice si cele cu ventilatie facilizeaza acest lucru deoarece indeplinesc doua conditii: caldura si intuneric.

Importanta epidemiologica: pot transmite numerosi germeni patogeni, bacilii leprei, bacilii trifici, difterici, vibrionii holerei. Gandacul negru de bucatarie este gazda intermediara pentru parazitul intestinal Moniliformis moniliformis, care ca adult se afla la om si rozatoare.

ddd iasi ddd bucuresti